Craiova Live https://craiovalive.ro/ Ai timp liber? Noi îți facem planuri! Tue, 09 May 2023 17:21:53 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.5 https://craiovalive.ro/wp-content/uploads/2022/05/favicon-craiova-live-70x70.png Craiova Live https://craiovalive.ro/ 32 32 Începe Festivalul Internațional Alexandru Macedonski 2022 https://craiovalive.ro/2022/05/25/incepe-festivalul-international-alexandru-macedonski-2022/ Wed, 25 May 2022 10:51:16 +0000 https://craiovalive.ro/?p=17459 În perioada 27-28 mai 2022, la Craiova are loc cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”.

The post Începe Festivalul Internațional Alexandru Macedonski 2022 appeared first on Craiova Live.

]]>
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, organizează în zilele de 27 şi 28 mai 2022 cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”, la care sunt invitaţi scriitori de prestigiu din ţară, Italia şi Franţa.

Manifestările culturale dedicate poetului omagiat se vor desfăşura la Consiliul Judeţean Dolj, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi la Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova.

Comunicările ţinute de invitaţi la Simpozionul „Alexandru Macedonski – primul nostru poet european din secolul XIX”, dedicat vieţii şi operei macedonskiene, ce se va organiza la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” pe data de 27 mai, vor fi publicate în volumul IV de exegeze al „Caietelor macedonskiene” ce urmează a fi editat în toamna acestui an.

Alexandru Macedonski, primul clasic al literaturii noastre moderne, care a făcut posibilă sincronizarea poeziei româneşti cu cea europeană, în special cu poezia franceză, are puternice rădăcini olteneşti. Deși născut la București, în „mahalaoa Precupeții-Noi”, la 14 martie 1854, Macedonski avea să-și petreacă copilăria în ambianța conacelor boierești de la Pometești și Adâncata, din comuna doljeană Goieşti. Iar când nu se afla la moșiile familiei, viitorul poet locuia la Craiova, în casa bunicilor materni din „mahalaoa Sf. Ioan Sebastian” sau „a Cernăteștilor”, cum i se mai spunea, la marginea orașului vechi. De aici, din spatele Fântânii Jianului, pe actualul teren al Grădinii Botanice, copilul Macedonski pleca la „Lyceul/ Gimnasiul Mare din Craiova”,  în fostul local al Liceului Carol I, unde a urmat studiile până în clasa a V-a. La Craiova scrie și primele lui poezii, începând cu anii de școală, continuând cu cei de dinaintea primei plecări în străinătate, orașul fiind cel de-al doilea cămin al viitorului poet. De locurile natale, scriitorul îşi va aminti cu nostalgie toată viaţa, scriind în repetate rânduri despre ele, atât poezie şi proză, cât şi reportaj, articole şi note în revista „Literatorul”, numindu-i pe olteni „patrioţii mei compatrioţi”, după cum demonstrează organizatorii în recentul volum „Oltenia lui Alexandru Macedonski”.

The post Începe Festivalul Internațional Alexandru Macedonski 2022 appeared first on Craiova Live.

]]>
17459
Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, ajuns la ediția #15 https://craiovalive.ro/2022/05/21/salonul-national-de-minerale-fosile-si-geme-ajuns-la-editia-15/ Fri, 20 May 2022 21:32:15 +0000 https://craiovalive.ro/?p=17384 A XV-a ediție a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj și, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul...

The post Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, ajuns la ediția #15 appeared first on Craiova Live.

]]>
A XV-a ediție a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme
Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj și, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local, organizează în perioada 20-22 mai, în Piața Mihai Viteazul din Craiova, Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme.
Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme este organizat de către specialiștii Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei și reunește aproximativ 40 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Brașov, Bucureşti ş.a.).
Deschiderea oficială a manifestării a avut loc vineri, 20 mai, începând cu ora 11.00, în Piața „Mihai Viteazulˮ din Craiova.
Bijuterii cu pietre prețioase, precum rubine, safire și smaralde, semiprețioase, cunoscute sau mai rare, cristale naturale montate în argint, confecționate manual, diverse minerale – vor putea fi admirate și cumpărate de craioveni, la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, în fapt un târg expozițional deschis în aer liber.
Specialiștii, prezenți la târg, printre care îi menționăm pe: 𝙊𝙨𝙘𝙖𝙧 𝙀𝙙𝙚𝙡𝙨𝙩𝙚𝙞𝙣 (𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜, 𝙥𝙧𝙚𝙢𝙞𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝘼𝙘𝙖𝙙𝙚𝙢𝙞𝙖 𝙍𝙤𝙢â𝙣ă), 𝘼𝙣𝙖 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙡𝙖𝙘𝙝𝙚 (𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜), 𝘼𝙣𝙙𝙧𝙚𝙞 𝙂𝙤𝙧𝙙𝙪𝙯𝙖 (𝙞𝙣𝙜𝙞𝙣𝙚𝙧 𝙜𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜), soții 𝘾𝙤𝙨𝙩𝙞𝙣 și 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙡𝙚𝙣𝙖 𝘾𝙖𝙧𝙢𝙚𝙣 𝘼𝙣𝙙𝙧𝙚𝙞, de asemenea geologi, vor prezenta date despre piesele expuse, povești legate de istoricul descoperirii lor, cât și despre utilizarea acestora nu numai ca obiecte de podoabă ci și ca obiecte cu semnificații aparte, fie că vorbim de sideful de la melcul paua, sau mai puțin cunoscute pietre ca Jaspul bondar din Indonezia ori Larimarul din Republica Dominicană, sau alte obiecte destul de rare ca Eudialitul, care se regăsește în Rusia ori provine din alte țări îndepărtate.
Încântate în mod deosebit de Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme vor fi, cu siguranță, doamnele și domnișoarele, care vor găsi o multitudine de bijuterii: colecții de cristale, obiecte ornamentale, bijuterii realizate din pietre semiprețioase și prețioase coliere cu o cromatică încântătoare de la frumosul albastru al pietrei lapisIazuli, brățări, broșe, cercei cu piatra lunii, aventurin, rubin, safir, chihlimbar ori jad, cristale naturale montate în argint, confecționate manual.
Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme urează tuturor bun venit în minunata și magica lume a cristalelor, în inima Olteniei!

The post Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, ajuns la ediția #15 appeared first on Craiova Live.

]]>
17384
Festivalul International Shakespeare, o noua editie cu spectacole de top la Craiova https://craiovalive.ro/2022/05/16/festivalul-international-shakespeare-craiova-editia-13/ Mon, 16 May 2022 08:28:50 +0000 http://welfare.cmsmasters.net/?p=285 Festivalul International Shakespeare 2022, organizat de TNC și Fundația Shakespeare, va avea loc la Craiova între 19-29 mai.

The post Festivalul International Shakespeare, o noua editie cu spectacole de top la Craiova appeared first on Craiova Live.

]]>
Festivalul International Shakespeare 2022, aflat la ediția a XIII-a, va avea loc la Craiova în perioada 19-29 mai 2022 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare. Ediția de anul acesta cuprinde spectacole de teatru realizate de către mari regizori internaționali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete –, mult așteptata producție  „The Tiger Lillies joacă Hamlet”, dar și premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de către  László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu în rolul principal, o producție a Festivalului Shakespeare și a Naționalului craiovean.

Peste 160 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalații multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiecții de film în aer liber,  lansări de carte, conferințe și dezbateri vor avea loc în peste 20 de spații indoor și outdoor din Craiova, într-un eveniment  de mare ținută artistică ce se adresează atât celor mai fini cunoscători ai teatrului internațional cât și publicului larg.

 „Ce înseamnă Festivalul Shakespeare de la Craiova? O minune. Născută din iubire, salvată din pasiune și – acum, iată – împlinită prin continuitate. Abia astăzi, când atâtea evenimente de peste tot au dispărut sau și-au pierdut seva, înțelegem că visul lui Emil Boroghină durează, renaște, e la clipa unui unui nou început. Iar noi toți avem prilejul de a fi parte din el. Ce dar frumos! Ce sărbătoare a spiritului! Ce gest de prețuire a valorilor teatrului mondial: de la Wilson la Dodin, de la Lepage la Ostermeier, de la Declan Donnellan la Silviu Purcărete! Puține, foarte puține festivaluri de oriunde au reunit o asemenea galerie de personalități. Încă și mai puține încearcă să le adauge altele și altele, ale unor noi generații. Este vocația celor care, din doi în doi ani, transformă Craiova într-o insulă shakespeareană. Victoria lor devine atunci un triumf al teatrului românesc pe marea scenă a lumii.”

Octavian Saiu, critic de teatru, eseist si profesor universitar

Biletele pentru evenimentele organizate sub egida Festivalul International Shakespeare 2022 s-au pus deja în vânzare pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.

Organizatori Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a XIII-a

Cea de a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova este organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare.

Parteneri principali ai evenimentului: Primăria Craiova și Consiliul Local Municipal

Finanțatori: Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj.

Proiect cultural co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsori: Electroputere Mall, Distribuție Oltenia, Epson, Romfer Trans, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Volvo.

Parteneri: Valletta Towers, Teatrul pentru copii si tineret „Colibri”, Casa de Cultură a Studenților Craiova, Filarmonica Oltenia, Opera Română Craiova,  Universitatea din Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale” București, Institutul Cultural Român, Uniunea Teatrală din România.

There is a WILL, so there is a way!

FESTIVAUL INTERNATIONAL SHAKESPEARE 2022

https://www.shakespearefestival.online

https://www.facebook.com/shakespearefestivalcraiova

https://www.instagram.com/SHAKESPEAREFESTIVAL

The post Festivalul International Shakespeare, o noua editie cu spectacole de top la Craiova appeared first on Craiova Live.

]]>
285
Declan Donnellan si Nick Ormerod monteaza Oedip Rege la Craiova https://craiovalive.ro/2022/05/02/oedip-rege-craiova/ https://craiovalive.ro/2022/05/02/oedip-rege-craiova/#comments Mon, 02 May 2022 01:52:43 +0000 http://welfare.cmsmasters.net/?p=85 Declan Donnellan și Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii de teatru Cheek by Jowl, au montat pentru prima dată în România, la Craiova, OEDIP REGE de Sofocle.

The post Declan Donnellan si Nick Ormerod monteaza Oedip Rege la Craiova appeared first on Craiova Live.

]]>
Declan Donnellan și Nick Ormerod, fondatorii celebrei companii de teatru Cheek by Jowl, au montat pentru prima dată în România, la Craiova. OEDIP REGE de Sofocle, producția la care cei doi repetă alături de trupa Naționalului craiovean, a avut primele reprezentații în perioada 6-12 mai 2022.

Despre Oedip Rege

OEDIP REGE de Sofocle este un spectacol itinerant, o premieră-eveniment, pentru care regizorul Declan Donnellan și scenograful Nick Ormerod au ales să lucreze cu actorii Naționalului craiovean. Din distribuție fac parte Claudiu Mihail, Ramona Drăgulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi, studenții Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru și copiii Ioana Vicol, Romana Vicol. Muzica spectacolului este compusă de către artistul Cári Tibor.

 Tragediile nu sunt despre eroi, ci despre noi, oamenii obișnuiți. Pentru început, ele pot părea ca o pictură exotică, dar care, la o examinare mai atentă, devine o oglindă. Procesul ne poate aminti că, dacă vreodată arătăm cu degetul spre oricine altcineva, vom descoperi că mai avem alte trei degete, îndreptate spre noi, chiar dacă ascunse în palma noastră. Oedip face exact asta când declară că îl va găsi, pedepsi și umili pe ucigaș. Dar criminalul este el însuși.” – Declan Donnellan

„Capodoperă a literaturii antice și universale, OEDIP REGE este o tragedie reprezentativă pentru confruntarea dintre om și destin. Această temă, caracteristică tragediei grecești, constituie, în același timp, un aspect la condițiile umane, o problemă a omului din toate timpurile. Spre deosebire de Eschil, la care destinul se manifestă prin intervenția zeilor, Sofocle scade importanța elementului divin, punându-l pe om în contact mai direct cu soarta sa. Poetul tragic era astfel în acord cu tendința epocii sale de a-l așeza pe om în centrul universului, concepție sintetizată de filosoful Protagora în cuvintele “Omul este măsura tuturor lucrurilor”.

OEDIP REGE este o tragedie a cunoașterii, eroul său fiind stăpânit de patosul adevărului, pe care îl va afla cu prețul propriei sale prăbușiri.  Structura dramatică a tragediei urmărește într-o admirabilă gradație înaintarea lui Oedip spre adevărul ce îi va fi fatal, marcând, totodată, loviturile pe care i le dă destinul la fiecare revelație, cu precizia unui mecanism infernal.”

Ovidiu Drîmba

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Despre Declan Donnellan

Declan Donnellan s-a născut în Anglia în anul 1953, din părinți irlandezi, dar a crescut în Londra. În anul 1981, Declan și partenerul său Nick Ormerod au înființat Compania Cheek by Jowl. Prima producție a companiei a fost The Country Wife și a avut premiera la Festivalul de la Edinburgh. De atunci, compania a călătorit în întreaga lume cu spectacole prezentate în engleză, franceză și rusă.

În 1989, Declan Donnellan a devenit regizor asociat al Royal National Theatre din Londra. Printre producțiile sale la acest teatru se numără: Fântâna turmelor de Lope de Vega, Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street de Stephen Sondheim, Mandatul de Nikolai Erdman și ambele părți ale Îngeri în America de Tony Kushner.

Donnellan a regizat pentru Festivalul de la Avignon (Cidul de Pierre Corneille); Maly Drama Theatre din St. Petersburg (Poveste de iarnă de William Shakespeare), Noel Coward Theatre (Shakespeare in Love), Piccolo Teatro Milano (The Revenger’s Tragedy de George Eld) și de asemenea Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg, împreună cu Claudio Abbado. El a creat și regizat spectacolele balet Romeo și Julieta și Hamlet pentru Teatrul Balșoi din Moscova. Donnellan a scris piesa de teatru Lady Betty și a tradus lucrări scrise de Alfred de Musset, Erdman, Sofocle și Lermontov.

Primul său film, Bel Ami, co-regizat împreună cu Nick Ormerod și având o distribuție alcătuită din Uma Thurman, Kristin Scott Thomas, Christina Ricci și Robert Pattinson, a avut premiera în anul 2012.

Următoarea sa producție teatrală, după Oedip Rege de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova va fi Viața e vis de Calderon de la Barca și va avea loc în Madrid, în același an.

Cartea sa, Actorul și ținta, a fost publicată în rusă în anul 1999. De atunci, a fost tradusă în peste 15 limbi inclusiv franceză, spaniolă, italiană, germană, română și mandarină. În 2018 a apărut cea de a treia ediție în limba franceză și tot în 2018 a fost publicată a patra ediție, în engleză. Cartea sa scrisă cu Arantxa Vela, Donnellan on Shakespeare, va fi publicată în limba română în 2022. O continuare a acestei cărți va fi publicată mai târziu în acest an.

Podcasturile sale „not true but useful” prezentate de Cheek by Jowl cu Lucie Dawkins au fost descărcate în peste 100 de țări.

Declan Donnellan a primit numeroase premii în Londra, Moscova, Paris și New York. Printre acestea se numără patru premii Olivier, Ordinul Charlemagne al Andorrei, Premiul Internațional Stanislavski în Moscova și Leul de Aur la Veneția.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Despre Nick Ormerod

Nick Ormerod a studiat Design Teatral la Wimbledon School of Art. A înființat Cheek by Jowl împreună cu Declan Donnellan în anul 1981. De atunci, compania a creat spectacole în peste 400 de orașe. De asemenea, Cheek by Jowl a primit numeroase premii în întreaga lume.

Printre proiectele create de acesta se numără: Fuenteovejuna, Peer Gynt, Sweeney Todd, The Mandate și ambele părți Angels in America pentru Teatrul Național din Londra; The School for Scandal, King Lear și Great Expectations (pe care l-a și co-adaptat) pentru Royal Shakespeare Company; The Rise and Fall of the City of Mahagonny pentru English National Opera; Martin Guerre, Hayfever, Antigone (West End, London); Romeo și Julieta și Hamlet pentru Teatrul Balșoi; Falstaff pentru Festivalul de la Salzburg. În 2012, Nick Ormerod a co-regizat, împreună cu Declan Donnellan, filmul Bel Ami.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

OEDIP REGE – Distribuția

de Sofocle

Traducerea: Theodor Georgescu, Constantin Georgescu

Regia: Declan Donnellan

Scenografia: Nick Ormerod

Muzica: Cári Tibor

Asistență de regie: Laurențiu Tudor

Asistență de scenografie: Adelina Galiceanu, Petri Ștefănescu

Cu: Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Păun, Ovidiu Cârstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi și Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Ștefănescu, Cătălina Vînătoru, Iarina Zidaru, Ioana Vicol, Romana Vicol.

* Spectacol itinerant recomandat persoanelor peste 16 ani / locuri exclusiv în picioare

* * Spectacolul conține scene de nuditate fără conotații sexuale

 

Durata spectacolului: 80 min.

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

The post Declan Donnellan si Nick Ormerod monteaza Oedip Rege la Craiova appeared first on Craiova Live.

]]>
https://craiovalive.ro/2022/05/02/oedip-rege-craiova/feed/ 1 85