Loading Events

« All Events

  • This event has passed.
Event Series Event Series: Mesaje săpate în piatră

Mesaje săpate în piatră

11 aprilie de la 9:00 la 17:00

10RON

📌𝐄𝐗𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓̦𝐈𝐀 „𝐌𝐄𝐒𝐀𝐉𝐄 𝐒𝐀̆𝐏𝐀𝐓𝐄 𝐈̂𝐍 𝐏𝐈𝐀𝐓𝐑𝐀̆”
❗𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚 𝐬̧𝐢 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐯𝐚̆ 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 „𝐌𝐞𝐬𝐚𝐣𝐞 𝐬𝐚̆𝐩𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚̆”, 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐁𝐚̆𝐧𝐢𝐞𝐢, 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐢 𝐁𝐚𝐬𝐚𝐫𝐚𝐛, 𝐧𝐫. 𝟏𝟔.
👉Vernisajul a avut loc joi, 8 februarie 2024. La deschidere au luat cuvântul dr. 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐑𝐢𝐝𝐢𝐜𝐡𝐞, managerul 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑂𝑙𝑡𝑒𝑛𝑖𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝐶𝑟𝑎𝑖𝑜𝑣𝑎, şi dr. 𝐂𝐞𝐳𝐚𝐫 𝐏𝐞𝐭𝐫𝐞 𝐁𝐮𝐢𝐮𝐦𝐚𝐜𝐢, muzeograf la 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑀𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖, curatorul expoziţiei.
📌Expoziția tematică „𝑀𝑒𝑠𝑎𝑗𝑒 𝑠𝑎̆𝑝𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑖𝑎𝑡𝑟𝑎̆” va putea fi vizitată la Casa Băniei în perioada 𝟖 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 – 𝟏𝟓 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒.
𝐸𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̦𝑖𝑎 𝑡𝑒𝑚𝑎𝑡𝑖𝑐𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 ‘’𝑀𝑒𝑠𝑎𝑗𝑒 𝑠𝑎̆𝑝𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑝𝑖𝑎𝑡𝑟𝑎̆ – 𝑑𝑖𝑔𝑖𝑡𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑟𝑢𝑐𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑖𝑎𝑡𝑟𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖’’, 𝑢𝑛 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝑀𝑢𝑛𝑖𝑐𝑖𝑝𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖, 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙.

▶️Patrimoniul istorico-cultural pe care îl deține Bucureștiul este unul pe cât de vast pe atât de necunoscut. Un segment al acestui patrimoniu îl reprezintă crucile din piatră, monumente care transmit în timp un mesaj. Bucureștiul deține în prezent un important număr de cruci din piatră a căror importanță este aceea că ne transmit informații despre stilul de viață al orășenilor veacurilor trecute, despre evenimentele la care au fost martori locuitorii săi, așa cum sunt războaiele, epidemiile, conflictele sociale sau cele de natură juridică. Acestea sunt documente epigrafice și au atât caracter religios, în special atunci când era solicitat ajutorul divin al celor pomeniți, cât și laic, atunci când inscripția avea rolul de a consemna o victorie militară, stabilirea unui hotar sau construirea unui edificiu, fiind făcute la comanda unui domnitor, a unui înalt prelat sau mare dregător, a unui negustor ori a unui breslaș meșteșugar. Au existat situații în care au fost realizate la comanda comunității locale, în special în cazul crucilor de fântână, când membri comunității își treceau numele pe cruce pentru pomenirea ulterioară.
▶️De-a lungul timpului o parte dintre vechile cruci din București au dispărut, iar altele au fost mutate fără ca această acțiune să fie și menționată în documentele vremii, punând astfel probleme atât în localizarea lor cât și în rolul inițial. A fost o vreme când crucea din piatră era o prezență permanentă în mahalalele bucureștene, fiind repere importante în cadrul acestor comunități. Mai mult decât atât, a existat și un cartier care a purtat numele de „Crucea de piatră”.
▶️Troițele sau crucile sunt singurele monumente medievale care au rezistat timpului, fiind remarcate de călătorii străini încă de la jumătatea secolului al XVII-lea, care constatau numărul mare de cruci aflate în arealul bucureștean, dar și varietatea acestora: din piatră ori din lemn, de mari dimensiuni, scrise de sus până jos sau pictate cu chipurile unor sfinți.

Details

Date:
11 aprilie
Time:
9:00 la 17:00
Series:
Cost:
10RON
Event Category:

Organizer

Muzeul Olteniei Craiova
Phone:
0251419435
Email:
muzeulolteniei@yahoo.com
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie – Casa Băniei
Str. Matei Basarab, nr. 16
Craiova, Dolj România
+ Google Map
Phone:
0351444030
View Venue Website