Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

INTRAMUROS/EXTRAMUROS – Craiova pe memorie externă

12 octombrie de la 10:00 la 17:00

|Periodic Eveniment (Vezi totul)

An event every week that begins at 10:00 on duminică, miercuri, joi, vineri și sâmbătă, repeating until 28 octombrie 2024

15RON
Craiova vă invită să participați la vernisajul expoziției „INTRAMUROS/EXTRAMUROS – Craiova pe memorie externă”, eveniment organizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dolj.
Expoziția cuprinde fotografii, schițe și lucrări de grafică, din patrimoniul celor două instituții, propunându-și să ofere privitorilor ipostaze elocvente, majoritatea neconservate până în zilele noastre, ale orașului, din diverse epoci, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt, de asemenea, surprinse câteva interioare ale unor case particulare sau instituții de cultură care au reprezentat puncte de atracție pentru comunitate sau obiectul curiozității craiovenilor, la începutul secolului XX.
Multe din casele/străzile/locurile/spațiile interioare care pot fi văzute aici nu mai există în prezent, altele au supraviețuit purtând dureros urmele timpului, de aceea, pentru mulți dintre noi, Craiova reflectată în imaginile expoziției nu aparține nici măcar memoriei (afective), ci ar putea părea un loc la fel de străin, ca un oraș pe care nu l-am vizitat niciodată.
Deși datează de mult ca așezare, Craiova nu e un oraș vechi. S-a încăpățânat să reziste și să crească conservând un model de locuire tipic rural – cu gospodării, grădini generoase și acareturi – până aproape de jumătatea secolului XX. Cel mai potrivit termen pentru a defini morfologia orașului a fost și a rămas acela de eclectism. Amestecul stilurilor a rămas vizibil, atât în privința arhitecturii unei construcții, cât și din perspectiva imaginii de ansamblu a urbei. Noul și vechiul au coexistat aproape dintotdeauna și continuă să o facă, în unele instanțe armonios, în altele, printr-o alăturare ce violentează privirea.
Locuim în oraș, dar și orașul ne locuiește, sub forma unui peisaj interiorizat care ne dă sentimentul de acasă. Expoziția de față va trezi nostalgii sau mirări, va isca întrebări, reiterând vizual ideea că metamorfozele mediului în care trăim reflectă prefacerile prin care trecem noi înșine și diferențele insurmontabile care apar odată cu trecerea timpului și schimbarea generațiilor.
Expoziția va fi găzduită în Sala Oglinzilor și Rotonda Palatului Jean Mihail, pe Calea Unirii, nr. 15 și va fi deschisă în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2024.
Vă așteptăm!
Vernisaj: Sâmbătă, 28 septembrie 2024, ora: 14.00
Curator: Laura Tiparu
Instituție parteneră: Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dolj.

Detalii

Dată:
12 octombrie
Oră:
10:00 la 17:00
Cost:
15RON
Categorie Eveniment:
, ,
https://www.facebook.com/events/838060191839363

Organizator

Muzeul de Artă Craiova
Telefon:
0251412342
Email:
info@muzeuldeartacraiova.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Craiova
Calea Unirii, nr. 15
Craiova, Dolj România
+ Google Map
Telefon:
0251412342
Vezi site-ul web Loc de desfășurare