Expoziție Visul Marelui Fluture Negru
18 decembrie de la 10:00 la 17:00
|Periodic Eveniment (Vezi totul)
An event every week that begins at 10:00 on duminică, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă, repeating until 31 ianuarie 2025
Muzeul de Artă Craiova – Centrul Constantin Brâncuşi prezintă expoziţia personală „Visul Marelui Fluture Negru” semnată de Alina Aldea și curatoriată de Cătălin Davidescu şi Diana Dochia. Expoziția a fost vernisată vineri, 18 octombrie 2024. Proiectul expoziţional este susţinut de Anaid Art Gallery Bucureşti/Berlin/Baden-Baden, în parteneriat cu Muzeul de Artă Craiova.
Expoziţia personală „Visul Marelui Fluture Negru” semnată Alina Aldea este o manifestare artistică în cadrul anului aniversar „20 de ani de Anaid Art Gallery 2004 – 2024″. După fiecare zece ani am făcut o schimbare în viața galeriei, pentru că schimbarea înseamnă evoluție : 2004 – București I, 2015 – Berlin I, 2024 – Baden-Baden.
Alina Aldea, un nume de referinţă al sculpturii contemporane româneşti, laureată a Premiului pentru Sculptură pentru 2023, decernat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, a gândit o amplă expoziţie personală pentru spaţiul Centrul Constantin Brâncuşi al Muzeului de Artă din Craiova. Cunoscută pentru instalaţiile sale site specific realizate din materiale organice şi anorganice care iau în stăpânire spaţiul expoziţional, „Visul Marelui Fluture Negru” cuprinde o serie de instalaţii de mari dimensiuni, realizate în dialog cu spaţiul expoziţional, în perioada 2023 – 2024. Lucrările din cadrul acestui proiect vor fi prezentate în premieră publicului larg.
Proiectul expoziţional „Visul Marelui Fluture Negru” propus de artista Alina Aldea pentru Sala Brâncuşi a Muzeului de Artă Craiova, continuă preocupările sale, în abordarea ambivalentă a haosului şi ordinii din proiectele artistice de până acum. Creaţia artistei se construieşte pornind de la cercetările privind „efectul fluturelui” şi teoria haosului. Edward Lorenz, cel care a identificat noţiunea de „efectul fluturelui”, asociază conceptul cu baterea din aripi a unui fluture, care poate avea ca şi consecinţe crearea unui taifun. Lorenz este de părere că, fără a avea o idee perfectă a condiţiilor iniţiale, predicţiile nu au niciun rost. Fluturele este o reprezentare simbolică a unei cantităţi neglijabile şi/sau necunoscute. Evenimentele mici pot să servească ca un catalizator ,având un impact major asupra condiţiilor iniţiale.
Pornind de la teoria lui Edward Lorenz şi urmărind traiectoria liniilor din desene, artista va creea o instalaţie supradimensionată amplasată în centrul sălii Brâncuşi, intitulată „Visul Marelui Fluture Negru”, ce va creea senzaţia unui sistem regulat şi predictibil, chiar în cadrul unor structuri şi forme, ce pot părea complet întâmplătoare. Fiecare structură şi formă având o relaţie diferită cu noţiunea / conceptul de haos.
Alina Aldea îşi argumentează procesul artistic prin rolul pe care îl atribuie privitorului, activ sau pasiv, pe care îl consideră ca fiind generatorul algoritmului Haos-Ordine. Astfel încât, balanţa dintre haos şi ordine este dată de privitor.
Lucrările Alinei Aldea transmit o mişcare uşor perceptibilă. Iluzia, fluiditatea, energia materiei, imponderabilitatea sunt noţiuni cu care artista se joacă în cadrul experimentului, la care privitorul este invitat să reflecteze. Nu există reţete, moduri clare de interpretare şi citire a lucrărilor; privitorul este cel care decide mental modul în care se raportează la ele.
Alina Aldea (n. 1974) este absolventă a Universităţii Naționale de Artă Bucureşti, specializarea Sculptură. În ultimii ani, preocuparea sa majoră, pentru instalații site-specific și desen, a condus-o spre o chestionare recurentă a evoluţiei şi întrepătrunderii între artă şi ştiinţă. Paradigma omului contemporan, înconjurat de tehnologie, conduce la un nou sistem de gândire, un nou limbaj de creaţie şi comunicare.
Dezvoltând un program, ce degajă o notă personală şi unică în zona instalaţiilor site-specific din România, Alina Aldea a particpat în cadrul unor manifestări internaţionale importante, cum sunt Bienala de Artă Contemporană Mdina, Malta în 2020; Arte Laguna Prize Veneţia din 2018, Bienala de la Florenţa din 2017 sau Festivalul Internaţional de Artă Experimentală de la Veneţia din 2016. Lucrările artistei au fost prezentate în decursul anilor în numeroase expoziţii personale dintre care vom menţiona: „Stare – Inside Out”, Muzeul Vârstelor, Bucureşti (2023); “Butterfly Effect”, Anaid Art Gallery, Berlin (2022); “Alter Reality”, Anaid Art Gallery, Bucureşti, (2022); “Cells”, Anaid Art Gallery, Bucureşti, (2020) “Secret Garden”, Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” – Galeria Cuhnia, Mogoşoaia (2019); “Out of the Black – Experiment X”, Kube Musette Gallery, Bucureşti (2019) etc. Lucrări semnate de artistă se regăsesc în cadrul colecţiei permanente a MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi în importante colecţii publice şi private din ţară şi străinătate. Alina Aldea este reprezentată de Anaid Art Gallery București/Berlin/Baden-Baden din 2019.
Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg în perioada 19 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025, de marți până duminica între 10:00 – 17:00, în prima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea fiind gratuită.
Pentru informaţii suplimentare privind vizitarea expoziției vă rugăm să accesaţi www.muzeuldeartacraiova.ro și pentru informații suplimentare privind lucrările expuse vă rugăm să accesaţi www.anaidartgallery.com.
Curator: Diana Dochia
Parteneri instituționali:
Ministerul Culturii ş Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Dolj
Rețeaua Națională a Muzeelor din România
Ministerul Culturii ş Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Dolj
Rețeaua Națională a Muzeelor din România
Parteneri:
Toyota Craiova
Toyota Craiova
Parteneri media:
TVR Craiova, Modernism, Revista Arta, Propagarta
TVR Craiova, Modernism, Revista Arta, Propagarta
Colaboratori:
Blue Concept, Andrea Panait Knit, Roberta atelier and more, Răzvan Beştea Studio
Blue Concept, Andrea Panait Knit, Roberta atelier and more, Răzvan Beştea Studio
Detalii
- Dată:
- 18 decembrie
- Oră:
-
10:00 la 17:00
- Cost:
- Gratuit
- Categorie Eveniment:
- Expoziție
Organizator
- Centrul Constantin Brâncuși
- Telefon:
- 0251412342
- Email:
- centrul.brancusi@muzeuldeartacraiova.ro
Loc de desfășurare
- Centrul Constantin Brâncuși
-
Calea Unirii, nr. 15
Craiova, Dolj România + Google Map - Telefon:
- 0251412342
Evenimente similare
-
18 decembrie de la 10:00
Expoziție Vizualitate și materialitate. Trei ipostaze ale imaginii
-
18 decembrie de la 10:00
Expoziție Comuniunea omului cu Dumnezeu în scoarță și pistornic
-
18 decembrie de la 10:00
Expoziție Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Rep. Moldova