Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

Expoziție Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi

2 noiembrie de la 9:00 la 17:00

|Periodic Eveniment (Vezi totul)

An event every week that begins at 9:00 on duminică, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă, repeating until 31 ianuarie 2025

10RON

📌𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐫𝐚̆ „𝐎𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢. 𝐓𝐢𝐩𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢, 𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐞𝐧𝐞. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐫𝐢”
♦️ 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟐 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏.𝟎𝟎, 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞-𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 a Muzeului Olteniei Craiova a vernisat expoziția temporară „𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐫𝐚̆ „𝐎𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢. 𝐓𝐢𝐩𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢, 𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐞𝐧𝐞. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐫𝐢” dedicată istoriei celebrelor tipografii și librării care au funcționat în Craiova la începutul secolului XIX și care au avut un rol esențial în dezvoltarea culturii românești în secolele XIX-XX.
👉Astfel, în perioada 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓, vor fi etalate în cadrul expoziției temporare: documente, cărți, hărți, fotografii privind evoluția primelor tipografii și librării din Craiova, ce au aparținut lui Constantin Lecca și familiei Samitca, adevărate motoare culturale și intelectuale ce au influențat profund evoluția presei și a vieții culturale din Craiova și din întreaga regiune a Olteniei.
▶️Discursul expozițional va îmbina într-o simbioză perfectă personalitățile lui 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐋𝐞𝐜𝐚, 𝐈𝐨𝐬𝐢𝐟 𝐒𝐚𝐦𝐢𝐭𝐜𝐚, 𝐑𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐦𝐢𝐭𝐜𝐚, istoria celebrelor tipografii și librării craiovene pe care le-au deținut, cu locuri și evenimente semnificative pentru comunitate, devenite repere istorice locale, ce devin esențiale pentru păstrarea patrimoniului cultural-istoric local și pentru transmiterea cunoștințelor și poveștilor generațiilor viitoare.
▶️ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐋𝐞𝐜𝐚 a fost o personalitate marcantă a secolului XIX, cunoscut ca primul profesor de desen și caligrafie din Oltenia, pictor, tipograf, editor, scriitor, și traducător român, s-a remarcat în domeniul portretisticii, al picturii religioase și al picturii cu tematică istorică.
Constantin Lecca a înființat prima tipografie din Craiova, unde s-a tipărit prima revistă de cultură a maselor largi din Oltenia – 𝑴𝒐𝒛𝒂𝒊𝒄𝒖𝒍 (1838-1839), dar și lucrări ale intelectualității craiovene, numeroase piese de teatru și manuale școlare.
▶️Tipografia lui Lecca, înființată sub tutela Școlii Centrale din Craiova, a fost amplasată inițial în dependințele din curtea Bisericii Sfântul Ilie și apoi mutată în curtea casei proprii, numită astăzi 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑩𝒓𝒂̆𝒊𝒍𝒐𝒊𝒖-𝑳𝒆𝒄𝒄𝒂, ce se află pe strada Constantin Lecca, nr. 29, Craiova, monument de arhitectură impresionant.
Personalitate marcantă a Olteniei, Constantin Leca a realizat picturile Bisericilor Sfântul Ilie (terminată în 1841) și Madona Dudu (1842-1844), ce n-au rezistat timpului, cele două biserici fiind demolate, Sf. Ilie în anul 1890, iar Madona Dudu în anul 1913, fără ca cineva să facă vreo copie fotografică a picturilor.
▶️ 𝐈𝐨𝐬𝐢𝐟 𝐒𝐚𝐦𝐢𝐭𝐜𝐚 a fost proprietar de legătorie de cărți, tipografie, librărie și editură, context în care, firma familiei Samitca a obținut în anul 1900, la Expoziția Universală din Paris, două medalii de argint, dintre care una pentru produsele editoriale didactice, cea mai mare dinstincție care s-a acordat unei instituții particulare la noi în țară pentru produse de profil. De asemenea, în 1906, firma Samitca a obținut o Medalie de aur la Expoziția jubiliară a întreprinderilor tipografice din București.
▶️ 𝐑𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐒𝐚𝐦𝐢𝐭𝐜𝐚, fiul lui Iosif, a fost proprietarul celei mai mari librării și al celui mai însemnat „Stabiliment de tipografie” amplasate central, pe locul actualei clădiri Palace.
În anul 1874, împreună cu Th. Macinca, Ralian Samitca a înființat primul Stabiliment de Litografie din Oltenia. Frații Ralian și Ignat Samitca au avut singura instalație din țară pentru placarde de reclame cu litere încrustate.
Prin publicarea de ziare, reviste și cărți, firma familiei Samitca a devenit un punct central al vieții culturale și jurnalistice din oraș, contribuind semnificativ la formarea opiniei publice și la educația maselor largi, facilitând alfabetizarea într-o perioadă în care accesul la informație era limitat.
▶️Începută inițial cu o legătorie de cărți amplasată în curtea Bisericii Sf. Ilie, afacerea de familie a ajuns ulterior să dețină un „magasin de piane”, librării, tipografie și litografie, editură, „fabrică de cartonage pentru farmacii”.
👉Curatorii expoziției temporare „𝐎𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐚̆𝐫𝐭̦𝐢. 𝐓𝐢𝐩𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢, 𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐞𝐧𝐞. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐫𝐢” sunt: 𝐕𝐢𝐨𝐥𝐞𝐭𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐠𝐚𝐫𝐞𝐭𝐚 𝐃𝐚𝐧, 𝐝𝐫𝐝. 𝐈𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐕𝐥𝐚𝐝, muzeografi, 𝐑𝐚𝐦𝐨𝐧𝐚 𝐎𝐚𝐢𝐞, documentarist – Secția de Istorie-Arheologie, din cadrul Muzeului Olteniei

Detalii

Dată:
2 noiembrie
Oră:
9:00 la 17:00
Cost:
10RON
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Olteniei Craiova
Telefon:
0251419435
Email:
muzeulolteniei@yahoo.com
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Olteniei – Secția Istorie și Arheologie
Str. Madona Dudu, nr. 14
Craiova, Dolj România
+ Google Map
Telefon:
0251417756
Vezi site-ul web Loc de desfășurare