Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Expoziția „METAREALIA – istorii și ficțiuni vizuale”

4 mai de la 10:00 la 17:00

Free

Muzeul de Artă Craiova – Centrul „Constantin Brâncuși vă invită joi, 20 martie 2025, ora 17:00, la deschiderea expoziției „METAREALIA – istorii și ficțiuni vizuale”, prezentată de grupul 2META și curatoriată de Călin Dan și Cătălin Davidescu.
*
Expoziţia dezvoltă relaţia dintre istorie, ficţiune şi meta-ficţiune în universul vizual, analizând, potrivit esteticii autorilor, mecanismele complexe ale semnificaţiei. Vorbim despre meta-ficţiuni în sensul unor discursuri ce pornesc de la alte discursuri care le conţin, într-o relaţie de oglindire continuă.

Istoriile şi ficţiunile vizuale sunt centrate în mare parte pe sublimarea unor răni din istoria colectivă (cum ar fi revoluţia, mineriadele, momente de tensiuni sociale mai recente) sau dintr-o istorie personală. Prin relaţiile de transfer se produc devalorizări ale traumelor şi reinvestiri în noi începuturi, care unesc, nu dezbină.

Reprezentările unui corp multiplu, definind un personaj colectiv ca subiect, pe de o parte, pictura, sculptura, fotografia serială (altă formă a multiplului), pe de altă parte, transpun în METAREALIA un imaginar vizual marcat de momentele timpului istoric : timpul istoriei noastre.
Figuraţia narativă din piesa centrală a expoziţiei, UNDER ground, trimite tocmai la acest corp colectiv, la mulţimi în momente de tensiune – la mineri și mineriade, la Piaţa Universității, la Piața Victoriei. Punându-şi profund amprenta pe istoria noastra post- decembristă, mineriadele, investite cu energie primară regresivă, aparţinând pulsiunilor de moarte, sunt legate de dominaţie, distrugere, violenţă. Lucrarea operează însă o deplasare de valori către pulsiuni de viață şi reinvestire. De aici grupul de tinere fete, pline de grație şi seninătate din filmul de fundal.

Imagistica feminină şi cea a minerilor sunt reunite sub semnul „complexului lui Novalis”, care asimilează coborârea minerului în subteran cu o acuplare, vorbind despre „o fenomenologie eufemizată a cavităților” (grota subterană, mina (Gilbert Durand). Pentru Novalis, „minerul e un astrolog răsturnat” (Bachelard). Cum spune el însusi, „minerul este eroul profunzimii, pregătit să primească darurile cereşti şi să se exalte dincolo de lume”. El „are pentru pământ aceeaşi ardoare ca pentru o logodnică și ascultă chemarea subterană la marginea profunzimilor obscure”. Intimitatea funerară este celălat atribut polar al minei și feminității în METAREALIA.

Personajul colectiv alcătuit din istorii si ficțiuni, compus din indivizi cuprinși într-un singur tot, într-un singur grup, este de fapt ,,o mulțime psihologică” (G. Le Bon) acționând ca o singură ființă, „cu alte caracteristici de gândire și comportament decât cele ale fiecărui individ care o compune”. Format din elemente eterogene, sudate la un moment dat, „el e o ființă provizorie, căruia îi lipsește o judecată critică”.
Corpul colectiv al acestei ființe provizorii, cu caracter tranzitoriu, este prezentat în METAREALIA fie compact, ca un zid, fie fragmentat, împrăștiat, atât în spațiul vizual cât și în cel sonor.

The Last Speech investighează ultimul discurs al dictatorului, dislocat din contextul său și relocat ca fundal sonor pe imaginea unui copil care dansează în fața unei orchestre. Lipsa unei relații directe dintre ceea ce vedem și ceea ce auzim, obsesiv, disjuncția dintre sunet și imagine ca instrument cinematic, este utilizat de noi ca o dezinvestire a trecutului și o reinvestire în valorile unui început.

Multe din lucrările prezentate sunt, de fapt, ezitări între imagine, sunet și sens, așa cum Paul Valéry definea poezia ca „o ezitare prelungită între sunet și sens”. Împreună, ele formează un univers unde esențială e continua dependență a ficțiunii de alte ficțiuni, a reprezentării de alte reprezentări, interdependența discursurilor vizuale, intersubiectivitatea, punerea în relație, ca într-o oglindă fără sfârșit.

METAREALIA – Istorii și ficțiuni vizuale prezintă lucrări de sculptură, pictură, video, video-instalație, fotografie și poate fi privită ca o altă fațetă a proiectului prezentat la MNAC în 2017. Expoziţia va putea fi vizitată la Centrul „Constantin Brâncuși” Craiova, în perioada 21 martie – 22 iunie, de marți până duminică între orele 10:00 – 17:00. Accesul publicului este gratuit.

Detalii

Dată:
4 mai
Oră:
10:00 la 17:00
Series:
Cost:
Free
Categorii Eveniment:
, ,

Organizator

Muzeul de Artă Craiova
Telefon
0251412342
Email
info@muzeuldeartacraiova.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Centrul Constantin Brâncuși
Calea Unirii, nr. 15
Craiova, Dolj România
Telefon
0251412342