Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

Caliban și vrăjitoarea

17 octombrie de la 19:00 la 21:00

44RON

Distribuția
Iulia Colan
Zita Moldovan
Anastasia Dade
Nicoleta Ghiță

După William Shakespeare

Text și Regie artistică: Mihaela Drăgan

Traducere în limba romani: Izabela Tiberiade

Scenografie: Lia Dogaru

Costume: Adelina Galiceanu și Zita Moldovan

Muzică: Andrei Horjea

Coregrafia: Răzvan Rotaru

Producător delegat: Marius Pîrlea

Regie tehnică: Cristian Petec, Mihai Manea

Sunet: Daniel Feneșan, George Udrea

Durată spectacol: 1h 30min (fără pauză)

Premieră: 17 mai 2024

Limită de vârstă: 14+

Efecte speciale: lumini stroboscopice

Atenție! Spectacolul conține scene cu impact emoțional, sugestii de viol și violență, sânge

 

“Caliban și Vrăjitoarea” este o rescriere a „Furtunii” lui Shakespeare, titlu inspirat de cartea Silviei Federici cu același nume și de textele și discursurile revoluționare ale lui Frantz Fanon, Angela Davis, Malcom X, Ghassan Kanafani. Amplasat într-o realitate fictivă în care dinamica de putere dintre europenii albi și persoanele de culoare este inversată, spectacolul provoacă publicul să se confrunte cu moștenirea adânc înrădăcinată a colonialismului, sclaviei și a opresiunii sistemice. În această lume reimaginată, poporul rom, care istoric vorbind nu a avut niciodată o națiune proprie, ajunge la putere și colonizează Europa de Vest. Prospero, un guvernator creștin rom crează un imperiu construit pe subjugarea europenilor albi. Misiunea lui Prospero de a răspândi creștinismul și de a civiliza europenii „barbari” reflectă justificările istorice folosite de puterile coloniale pentru a motiva înrobirea și exploatarea indigenilor.

Vrăjitoarei Sycorax, personaj care nu are o voce în piesa lui Shakespeare, i se face ”dreptate” și devine un personaj cheie prin care ni se relevă modul în care colonialismul și structurile patriarhale au folosit vânătoarea de vrăjitoare ca instrument de control și oprimare. În centrul acțiunii este personajul lui Caliban, un sclav european care reprezintă masele asuprite care se luptă împotriva tiraniei regimului lui Prospero.

 

Spectacolul este o co-producție Giuvlipen și Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

Giuvlipen este prima companie de teatru rom din România, fondată în 2014 de artistele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. „Ele sunt avangarda revoluției rome, un contra-atac, prin artă și activism – la secole de opresiune.” (Agenția Reuters) În lipsa unui Teatru Rom de Stat în România, compania de teatru independent Giuvlipen a colaborat și realizat co-producții de-a lungul timpului cu Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Andrei Mureșanu, Teatrul Dramaturgilor Români, Centrul Național al Dansului din București și Teatrul Național Marin Sorescu iar în 2020 i s-a acordat premiul British Council la Gala UNITER. Cu numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale, Giuvlipen a scris istorie în teatrul contemporan rom, arta acestora fiind provocatoare, experimentală și foarte performativă. Temele spectacolelor sunt diverse, dar au ceva în comun: discută deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. ”În fiecare spectacol ne propunem să revendicăm arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse chiar de noi, artistele și artiștii romi.”

 

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară cu studii în actorie care trăiește în București și activează profesional în alte câteva țări. În 2014, împreună cu alte actrițe rome a fondat Teatrul Giuvlipen pentru care este actriță, regizoare și dramaturgă. În Berlin a colaborat ca actriță cu teatrele Maxim Gorki, Theater Aufbau Kreuzberg și Heimathafen Neukölln. În 2017 a fost una dintre cele șase finaliste la Premiul de teatru Gilder/Coigney din New York. În 2020 a fost din nou nominalizată pentru acest premiu și a primit premiul Special al Ligii. În 2018, în rezidență la Centrul de Artă Contemporană Para Site din Hong Kong a dezvoltat Roma Futurism – o mișcare de artă care pune la intersecție cultura și istoria romilor cu tehnologia și vrăjitoria. În același an, a fost recunoscută de PEN World Voices International Play Festival din New York ca una dintre cei mai respectați zece dramaturgi din lume. În 2022, sub pseudonimul Kali lansează TehnoVrăjitoarele împreună cu Niko G, primul album de muzică trap feminist din România. Piesele ei de teatru Del Duma, Vorbește-le depre mine, Romacen cât și cele scrise în colectiv cu Giuvlipen, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, Kali Traś și Sexodrom, sunt publicate în diferite volume de teatru din țară sau afară.

 

Nominalizări și/sau premii regizor: 

Premiul de teatru Gilder/Coigney din New York, 2017 și 2020

Detalii

Dată:
17 octombrie
Oră:
19:00 la 21:00
Cost:
44RON
Categorie Eveniment:

Organizator

Teatrul Național Marin Sorescu Craiova
Telefon:
0251 413 677
Email:
secretariat@tncms.ro
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Teatrul Național Craiova – Sala I. D. Sîrbu
Str. A. I. Cuza, nr. 11
Craiova, Dolj 200585 România
+ Google Map
Telefon:
0251413677
Vezi site-ul web Loc de desfășurare