Loading Events

« All Events

ATENA 5 (adaptare Visul unei nopți de vară)

16 februarie 2025 de la 19:00 la 20:10

44RON
🎭 ATENA 5

un spectacol pe texte de William Shakespeare

Regie, Scenografie și univers sonor: Laurentiu Tudor

Light Design: Nikita Teodorescu

Durata spectacolului: – 1h. 10 min

Data premierei: 21 mai 2024

Distribuția: Anca Maria Ilinca , Raluca Paun , Bogdan Opranescu, Valentin Stefan Motroc , Cătălin-Mihai Miculeasa

„Atena 5” este o comedie inedită ce aduce în prim-plan umorul și spiritul ludic al clasicului shakespearian „Visul unei nopți de vară” Inspirat din scenele meșteșugarilor din piesa originală, spectacolul își îndreaptă atenția către un grup neașteptat de protagoniști: cinci bătrâni dintr-un azil de bătrâni, hotărâți să pună în scenă propriul lor spectacol de teatru.
În mijlocul haosului și al amestecului de confuzii comice, acești bătrâni aduc în viață pasiunea pentru arta dramatică și pentru exprimarea creativă. Cu umor și căldură, spectacolul ne poartă prin etapele pregătirii lor pentru spectacol, de la repetiții neconvenționale până la momentele amuzante din culise.

Cronici
Când spunem Shakespeare, probabil că avem o imagine în minte, cel puțin orientativ, cu care asociem acest nume. Poate o pădure plină de zâne și licurici, poate regi excentrici și regine impunătoare. Însă, arta ne învață că nu e bine să avem idei preconcepute, căci astfel nu ne mai lăsăm surprinși.

Laurențiu Tudor, în spectacolul al cărei regie o semnează, „Atena 5”, propune un Shakespeare într-un spațiu unde probabil nu ne-am gândi că l-am putea găsi pe autor. La azilul de bătrâni. Pornind de la scena cu meșteșugarii din „Visul unei nopți de vară”, rezidenții azilului se hotărăsc să-și facă și ei un spectacol al lor, pe care să-l propună apoi în Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova. Gagul recurent „Hai mai repede că festivalul nu stă după voi”, alături de trimiterile comice la domnul Boroghină („Să repetăm. Ca și când am fi în fața domnului Boroghină.”), insuflă avânt artistic în protagoniștii noștri care abia așteaptă să-și etaleze talentul adormit, nevalorificat până la venerabila lor vârstă. Niciodată nu e prea târziu să te împrietenești cu scena, aparent.

Pornind de la castingul pe care-l desfășoară Madam Gutuie (Raluca Păun) la începutul spectacolului (analizând tacticos poze cu actori celebri precum Anthony Hopkins), regizorul creează un contrast comic între lentoarea în mișcare a bătrânilor și comportamentul lor infantil. De la glume de puști de liceu, la fraze ajunse virale cum ar fi „Nu apă.”, la jocuri de actorie și așa mai departe, textul shakespearian capătă încet o formă inedită.

Fiecare personaj pare să trimită la o tipologie. Avem cuplul comic, un fel de Stan și Bran ai azilului, format din domnul Subțirelu’ (Bogdan Oprănescu) și domnul Flaut (Cătălin Miculeasa). O avem pe domnișoara Fundulea (Valentin Motroc), care e orice dar nu domnișoară. De gen sau otherwise, dacă e să ne luăm după spusele domnului Subțirelu’ și ale domnului Flaut. (Que pentru un alt gag: „Domnișoară pe dracu.”) Madam Gutuie, regizoarea spectacolului, întreprinde fiecare acțiune cu voia Domnului și a tuturor sfinților din calendar iar doamna Blându’ (Anca Maria Ghiță) este acea bătrânică firavă, pentru care așteptarea morții a devenit un laitmotiv. Poate rolul Leului, care îi este distribuit, îi va mai insufla o fărâmă de viață.

De aici, textul lui Shakespeare se împletește cu realitatea personajelor de la azil. Cei cinci artiști emergenți ajung la concluzia că doamnele din sală n-ar putea suporta să vadă pe scenă acțiuni grotești precum înjunghierea sau lei dezlănțuiți. Așadar, trebuie făcut câte un prolog, zis și disclaimer, ca să nu ne pască vreun leșin. Madam Gutuie preia inițiativa: „Scoateți o foaie de hârtie”, fraza care bântuie orice spirit care a călcat vreodată prin școala generală, iar cei patru actori se pun pe compus. Muzică. Ca să ne arate că sunt mândri posesori atât ai talentului actoricesc, cât și al unor urechi muzicale desăvârșite (excluzându-l pe domnul Flaut care ne informează că e cam surd), cei patru compun prologul din varii sunete care întocmesc o melodie ritmată. Această inserție este o alternativă comică, făcând trimitere la jocurile de actorie din facultate, dar funcționează și ca mijloc de alternare a ritmului spectacolului.

Avem deci valoroasele disclaimere, câteva panouri (cam de spital), pe post de scenografie și la piece de resistance, un set de tobe. Deci avem spectacol. Pe sfânta scândură pășește Madam Gutuie spre a porni reprezentația. Aceasta binecuvântează începutul cu un cântec bisericesc, având ca acompaniament pe fundal evlavioasa melodie Du Hast, de la Rammstein. Emoționant până la lacrimi. Evident, de la râs. În această notă comică purcede reprezentația. După tot efortul admirabil, întreprins de acești pensionari curajoși, reprezentația se termină la înălțime, cu un dans energic.

Spectacolul „Atena 5”, regizat de Laurențiu Tudor, este o reinterpretare surprinzătoare a textului shakespearian. Echipa jonglează bine cu linia dintre realitatea pensionarilor și realitatea textului lui Shakespeare pe care îl abordează, împletind veridic cele două planuri. Este un spectacol care își propune să stârnească râsul și reușește cu brio, atât datorită mijloacelor comice utilizate, cât și a interpretării actorilor. ( ANDREEA TELEHOI ) https://unatc.ro/devunatc/category/fringe-unatc/page/8/

Details

Date:
16 februarie 2025
Time:
19:00 la 20:10
Series:
Cost:
44RON
Event Category:
Website:
https://tncms.ro/spectacole/atena-5/

Organizer

Tipografia
Phone:
0771200878
Email:
tipografiahub@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Teatrul Național Craiova – Sala Atelier
Str. A. I. Cuza, nr. 11
Craiova, Dolj 200585 România
+ Google Map
Phone:
0251 413 677
View Venue Website