Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Alaiul Călușului Oltenesc – ediția a XXIV-a

23 iunie de la 9:00 la 12:00

Gratuit
Centrul Creației Populare Dolj vă așteaptă cu bucurie la Alaiul Călușului Oltenesc – ediția a XXIV-a, în Duminica Rusaliilor – 23 iunie 2024.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, sub egida Consiliului Județean Dolj, având ca partener Primăria și Consiliul Local Craiova, organizează „Alaiul Călușului Oltenesc“ – ediția a XXIV-a, în Duminica Rusaliilor.

Duminică, 23 iunie 2024, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj îi așteaptă pe craioveni, ca în fiecare an, cu bucurie și emoție, la „Alaiul Călușului Oltenesc“, eveniment care a ajuns deja la cea de-a XXIV-a ediție și care rămâne reper în promovarea tradiției Călușului. Reamintim cu acest prilej titlul de Tezaur Uman Viu acordat vătafului Cetei de călușari din comuna Giurgița – Dolj, Nicolae Veleanu, titlu pentru care demersurile au fost făcute de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj și căruia Comisia pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii i-a conferit această meritorie distincție.

Așadar, în Duminica Rusaliilor, 23 iunie 2024, călușarii se vor reuni, începând cu ora 09:00, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, unde se vor prinde în horă alături de craiovenii care îi prețuiesc și se bucură să îi aibă în preajmă în această zi de sărbătoare.

La ora 10:00, după vestita horă, vom porni în Alai spre Parcul „Nicolae Romanescu“, pe traseul Teatrul Național „Marin Sorescu“ – Piața Frații Buzești – strada Lipscani – Calea Unirii – Parcul „Nicolae Romanescu“ (zona Debarcader) – unde se vor opri și își vor prezenta frumosul lor dans ritualic cetele de căluşari din localitățile doljene: Dăbuleni, Giurgiţa, Sopot (sat Pietroaia), Șimnicu de Sus (sat Leșile), Segarcea, precum și cetele din Olt și Sibiu: „Romula Malva“ din comuna Dobrosloveni și „Călușerii“ din Rășinari.

„Căluşarii joacă în zilele de la Înălţare până la Rusalii; în acest timp ei cutreieră toate satele şi oraşele, pururi jucând şi săltând, şi în tot timpul nu se culcă să doarmă într-alt loc, decât sub acoperişul bisericilor, căci, dacă s-ar culca într-alt loc i-ar munci strigoaicele, sau, cum le zic ei, Frumoasele(…). Căluşarii trebuie să fie primiţi în toate casele deoarece se crede, că de dînşii fug Dînsele şi Ielele, care fac rău go­spodarilor, pocesc şi fură copiii. După terminarea jocurilor, sfarmă obiectele sau insigniile lor (iepurele, beţele şi biciul), le îngroapă, și fug fără să se uite înapoi, ca să nu-i pocească Rusaliile.“ T. Pamfile, „Sărbătorile la români“

Căluşul a fost inclus în anul 2005 în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.

Detalii

Dată:
23 iunie
Oră:
9:00 la 12:00
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment: