- Acest eveniment a trecut.
Expoziție Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Rep. Moldova
31 octombrie de la 9:00 la 17:00
An event every week that begins at 9:00 on duminică, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă, repeating until 19 ianuarie 2025
𝐓𝐄𝐇𝐍𝐈𝐂𝐈 𝐓𝐑𝐀𝐃𝐈𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋𝐄 𝐃𝐄 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐙𝐀𝐑𝐄 𝐀 𝐒𝐂𝐎𝐀𝐑𝐓̦𝐄𝐋𝐎𝐑, 𝐈̂𝐍 𝐑𝐎𝐌𝐀̂𝐍𝐈𝐀 𝐒̦𝐈 𝐑𝐄𝐏𝐔𝐁𝐋𝐈𝐂𝐀 𝐌𝐎𝐋𝐃𝐎𝐕𝐀
𝐄𝐗𝐏𝐎𝐙𝐈𝐓̦𝐈𝐄 𝐓𝐄𝐌𝐏𝐎𝐑𝐀𝐑𝑨̆ 𝐈𝐓𝐈𝐍𝐄𝐑𝐀𝐍𝐓𝑨̆, 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚, 𝟐𝟕 𝐒𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝟏𝟗 𝐈𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓
𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐎𝐋𝐓𝐄𝐍𝐈𝐄𝐈 𝐂𝐑𝐀𝐈𝐎𝐕𝐀 – 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐞𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐔𝐍𝐄𝐒𝐂𝐎, 𝐢̂𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢𝐚𝐭 𝐜𝐮: 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐍𝐀𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋 𝐀𝐋 𝐓̦𝑨̆𝐑𝐀𝐍𝐔𝐋𝐔𝐈 𝐑𝐎𝐌𝐀̂𝐍 – 𝐁𝐔𝐂𝐔𝐑𝐄𝐒̦𝐓𝐈, 𝐂𝐎𝐌𝐏𝐋𝐄𝐗𝐔𝐋 𝐍𝐀𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐀𝐋 𝐀𝐒𝐓𝐑𝐀 𝐒𝐈𝐁𝐈𝐔, 𝐂𝐎𝐌𝐏𝐋𝐄𝐗𝐔𝐋 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐀𝐋 𝐍𝐀𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋 𝐍𝐄𝐀𝐌𝐓̦, 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐉𝐔𝐃𝐄𝐓̦𝐄𝐀𝐍 𝐁𝐎𝐓𝐎𝐒̦𝐀𝐍𝐈, 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐉𝐔𝐃𝐄𝐓̦𝐄𝐀𝐍 𝐃𝐄 𝐄𝐓𝐍𝐎𝐆𝐑𝐀𝐅𝐈𝐄 𝐒̦𝐈 𝐀𝐑𝐓𝑨̆ 𝐏𝐎𝐏𝐔𝐋𝐀𝐑𝑨̆ 𝐌𝐀𝐑𝐀𝐌𝐔𝐑𝐄𝐒̦, 𝐌𝐔𝐙𝐄𝐔𝐋 𝐌𝐀𝐑𝐀𝐌𝐔𝐑𝐄𝐒̦𝐔𝐋𝐔𝐈 – 𝐒𝐈𝐆𝐇𝐄𝐓𝐔 𝐌𝐀𝐑𝐌𝐀𝐓̦𝐈𝐄𝐈, în colaborare cu 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐞 “𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧 𝐒𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮” 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚, vernisează 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟕 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, ora 12:00, la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova – Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, expoziția temporară itinerantă “𝐓𝐄𝐇𝐍𝐈𝐂𝐈 𝐓𝐑𝐀𝐃𝐈𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋𝐄 𝐃𝐄 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐙𝐀𝐑𝐄 𝐀 𝐒𝐂𝐎𝐀𝐑𝐓̦𝐄𝐋𝐎𝐑”, având ca tematică centrală unul dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial cu reprezentare la nivelul întregii țări, care din anul 2016 a fost inclus în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.
Discursul expozițional propune focalizarea atenției publicului asupra unor piese excepționale, din patrimoniul muzeal de nivel național, având valoare de reper în etnografia românească. Zonele etnografice reprezentate cuprind printr-un arc întins metaforic, întreaga țară. Sunt adunate laolaltă țesături tradiționale reprezentative, care oferă prilejul vizualizării la scară mare a decorurilor și simbolurilor ornamentale specifice diferitelor regiuni din țară, creând oportunitatea înțelegerii acestei arte a diversității tehnicilor de țesere și decorare a covoarelor tradiționale. Caracterul unic al fiecărei piese relevă, totodată, importanța documentară și artistică a țesăturilor realizate în tehnici tradiționale și viabilitatea acestora în contextul modernității.
Expoziția predispune către o potențială platformă culturală menită promovării unui element de patrimoniu cultural material UNESCO care s-a transmis de milenii și s-a menținut viu, atât în România cât și în Republica Moldova. Chilimuri, scoarțe, covoare, păretare, lăicere, velinţe, covoare de nuntă, lădare, ungherare sau cergi, întregite de țesături mici de interior și unelte specifice țesutului și prelucrări lânii, principalul material textil folosit la confecționarea acestora – concentrează atenția asupra diversității funcționale dar și unicității generate de valoarea documentară, istorică, etnografică și estetică a pieselor.
Expoziția este întregită de filme documentare și informații redate în sistem electronic, menite să suscite atenția publicului de toate vârstele.
Frumusețea, somptuozitatea și toate aspectele care țin de bogăția decorului scoarțelor și al țesăturilor de interior dau acestui expozeu etnografic valență de marcă identitară.
Fiind parte a unui demers național prin care promovăm „cunoașterea pe viu” a unui patrimoniu extrem de bogat, expoziția temporară itinerantă oferă o perspectivă interactivă de înțelegere asupra valorii universale de necontestat a tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și a creativității umane.
Contextul actual implică deopotrivă fascinația pe care o exercită tehnicile tradiționale de realizare a scoarțelor asupra comunităților locale, cât și adoptarea deopotrivă a unui limbaj contemporan de exprimare, care să fie înțeles de tineri, pentru a înțelege rolul acestui meșteșug de ancorare în tradiție și identitate culturală proprie.
Țesutul scoarțelor în tehnici tradiționale se înfăptuiește, în prezent, la nivelul întregii țări, fiind practicat atât în comunitățile rurale, dar și în mediul urban, în centre specializate în producerea scoarțelor și covoarelor. De asemenea, țesutul scoarțelor a fost și este o activitate de bază a anumitor mânăstiri din arealul românesc.
În prezent, elementul este cunoscut la nivel larg pe teritoriul României, în medii specializate sau nespecializate, în sate, orașe, de diferite categorii de vârstă sau profesionale, fiind apreciat drept unul dintre cele mai expresive meșteșuguri artistice practicate în mod tradițional.
Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros pe acest segment, muzeele implicate în cadrul expoziției, își asumă misiunea de o importanță vitală pentru salvgardarea tehnicilor de realizare a scoarței, susținută și de centrele „vii” care încă creează covoare traditionale, meșteri consacrați în arealele etnografice reprezentate, demersuri ce devin extrem de importante atât pentru vizualizarea produselor create de mâna lor, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului că elementul este viu.
Reprezentând, probabil, cea mai importantă expoziție realizată în acest an, la Craiova, într-un eveniment de acest tip, echipa de proiect și-a asumat cu seriozitate și excelență rolul de catalizator, determinând un nou reper cultural pe harta culturală a Olteniei și nu numai, context în care menționăm echipa de excepție implicată, astfel: responsabil proiect – Mirela Cretu, Elena Găvan, responsabil colecție scoarțe și covoare – 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥 𝐀𝐒𝐓𝐑𝐀 𝐒𝐢𝐛𝐢𝐮, responsabili proiect Silviu Ilea și Ion Blăjan – 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧, 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, AnaMaria Nagy, responsabil proiect – 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐃𝐞 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐀𝐫𝐭𝐚̆ 𝐏𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐫𝐚̆ 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦, responsabil proiect, Florentina Buzenschi– 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦, responsabil proiect, Mirela Barz, responsabil colecție, Nicoleta Nemeș – 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐒𝐢𝐠𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢, responsabili colecție, Poleac Gina Ioana si Ionuț Văculișteanu, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐁𝐨𝐭𝐨𝐬̦𝐚𝐧𝐢, responsabili proiect: Roxana Deca, Anișoara Bălan, responsabil colecție: Anișoara Bălan, Diana Călin – 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚. În acest context, menționăm efortul deosebit al specialiștilor de la Laboratorul de Restaurare – Conservare al Muzeului Olteniei – Leonard Ionescu, Dragos Gorgorin, care au identificat soluții optime pentru ca obiectele de patrimoniu să rămână fascinante pentru public, prin modalitățile de panotare adoptate.
Perioada propusă derulării narației expoziționale itinerante este 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.
Detalii
- Dată:
- 31 octombrie
- Oră:
-
9:00 la 17:00
- Cost:
- 10RON
- Categorie Eveniment:
- Expoziție
Organizator
- Muzeul Olteniei Craiova
- Telefon:
- 0251419435
- Email:
- muzeulolteniei@yahoo.com
- Vezi site-ul web Organizator
Loc de desfășurare
- Muzeul Olteniei – Secția Istorie și Arheologie
-
Str. Madona Dudu, nr. 14
Craiova, Dolj România + Google Map - Telefon:
- 0251417756
- Vezi site-ul web Loc de desfășurare
Evenimente similare
-
31 octombrie de la 9:00
Expoziție Comuniunea omului cu Dumnezeu în scoarță și pistornic
-
31 octombrie de la 9:00
Expoziție Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Rep. Moldova
-
31 octombrie de la 9:00
Expoziție Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi