Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2024: A douăsprezecea noapte sau Noaptea magilor, regia A. Mâzgăreanu (România)

24 mai de la 19:00 la 21:30

44RON

Fondat în 1947, Teatrul Nottara este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România. În repertoriul său se regăsesc producții ale unora dintre cei mai cunoscuți regizori români, pe texte importante din dramaturgia clasică și contemporană, teatrul propunându-și să aducă în fața publicului teme de actualitate sau teme clasice revizitate în cheie contemporană.
🎭 O poveste despre iubire și iluzie, cea mai frumoasă comedie romantică scrisă vreodată, „A douăsprezecea noapte” e un joc de-a timpul, de-a spațiul și de-a identitățile. Printre quiproquo-uri, farse și travestiuri, piesa lui Shakespeare propune, în esență, o perspectivă ironică asupra amorului, această stare (in)explicabilă, născătoare în aceeași măsură de tristeți și „bucurii divine”.
🏆 Premiul pentru cel mai bun actor, Tudor Cucu Dumitrescu, rolul Feste, Festivalul Național de Comedie de la Galați.
🗓 24 mai, ora 19:00, Teatrul Colibri
❕Pentru audiențe de peste 9 ani

A DOUĂSPREZECEA NOAPTE SAU NOAPTEA MAGILOR

De William Shakespeare

Traducător: Mihnea Gheorghiu

Nume companie: Teatrul Nottara București

Țară companie: România

Regizor: Alexandru Mâzgăreanu

Distribuție:

Cerasela Iosifescu – Olivia

Luminița Erga – Maria

Daria Pentelie – Viola

Dan Bordeianu – Orsino

Alexandru Jitea – Malvolio

Sorin Cociș – Sir Andrew

Mihai Marinescu – Sir Toby

Lucian Ghimiși – Fabian

Tudor Cucu Dumitrescu – Feste

Rareș Andrici – Sebastian

Răzvan Bănică – Antonio

Filip Ristovski – Valentin, Curio, Ofițer 1

Mircea Teodorescu – Căpitanul, Ofițer 2

Echipa de creație:

Versiunea scenică a textului – Alexandru Mâzgăreanu

Decorul – Andreea Săndulescu

Costumele – Alexandra Boerescu

Muzica – Alexandru Suciu

Coreografia – Ioana Marchidan

Lighting-design – Daniel Klinger

Sinopsis spectacol:

O poveste despre iubire și iluzie, cea mai frumoasă comedie romantică scrisă vreodată, „A douăsprezecea noapte” e un joc de-a timpul, de-a spațiul și de-a identitățile. Printre quiproquo-uri, farse și travestiuri, piesa lui Shakespeare propune, în esență, o perspectivă ironică asupra amorului, această stare (in)explicabilă, născătoare în aceeași măsură de tristeți și „bucurii divine”.

Plasată într-o Ilirie atemporală, hippie, cu aer de flower-power, un paradis al muzicii și al libertății, unde orice altă preocupare în afară de erotism este suspendată, povestea vorbește azi în primul rând despre ambiguitate erotică, despre căutare și despre impulsuri ancestrale.

Acest superb joc de măști și de identități, citit într-o cheie contemporană, este epicentrul spectacolului pus în scenă de Alexandru Mâzgăreanu, care explorează cu mult umor poezia mitului androginului, tradusă în secolul 21, și dezvăluie subtil mecanisme ale seducției, jonglând cu nuanțe și sensibilități, cu lumini și umbre, cu bucăți de yin și yang desfăcute și apoi puse la loc, ca într-un puzzle, „analizând” prin gesturi, priviri și inflexiuni ale vocii diferențele și asemănările din iubire, văzută din perspective diferite, iubiri care au în centru cele două ipostaze ale Violei și care se bazează, de fapt, pe o doză de homosexualitate, poetic explorată scenic.

Nominalizări și/sau premii spectacol:

Premiul pentru cel mai bun actor, Tudor Cucu Dumitrescu, rolul Feste, Festivalul Național de Comedie de la Galați.

Descriere companie:

Fondat în 1947, Teatrul Nottara este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România. Unul dintre teatrele de repertoriu ale Bucureștiului, Teatrul Nottara este o instituție publică, ce-și desfășoară activitatea în subordinea Primăriei Municipiului București și a Consiliului General al Municipiului București și beneficiază de două săli, care poartă numele a două mari personalități care i-au marcat existența, Sala „Horia Lovinescu” și Sala „George Constantin”. În repertoriul său se regăsesc producții ale unora dintre cei mai cunoscuți regizori români, pe texte importante din dramaturgia clasică și contemporană, teatrul propunându-și să aducă în fața publicului teme de actualitate sau teme clasice revizitate în cheie contemporană.

Biografie regizor:

Alexandru Mâzgăreanu este unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați regizori ai generației lui. Este absolvent al secției de Regie a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. La 37 de ani, Alexandru Mâzgăreanu este manager al Teatrului Nottara București și a lucrat în cele mai importante teatre din România, a regizat peste 30 de spectacole în teatre profesioniste, care au fost selectate și au participat la festivaluri naționale și internaționale și au fost nominalizate și premiate la concursuri prestigioase. În 2011, a fost nominalizat la Gala UNITER, secțiunea Debut, pentru regia spectacolului „Funcționarii“ după A.P. Cehov, producție a Teatrului Metropolis București. De asemenea, a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul Galei „Comedia ține la TINEri” pentru spectacolul „Romanțioșii“ (2008). În anul 2020 a fost nominalizat la premiile UNITER, la secțiunea Cea mai bună regie, pentru spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Printre teatrele de prestigiu unde a lucrat se numără: Teatrul Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior București, ArCuB, Teatrul Act, Teatrul Metropolis, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila.

Nominalizări și/sau premii regizor:

Nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2011 la categoria Debut, Nominalizare Gala Premiilor UNITER la categoria Cel mai bun regizor, în 2011, Premiul pentru cel mai bun regizor, în cadrul Galei „Comedia ține la TINEri”

Durată spectacol: 2h 30 minute (cu pauză)

Mențiuni speciale spectacol: Pentru audiențe de peste 9 ani

Loc de desfășurare

Teatrul pentru copii și tineret Colibri
Calea București, nr. 56
Craiova, Dolj România
+ Google Map
Telefon:
0251412473
Vezi site-ul web Loc de desfășurare