Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Concert de colinde tradiționale Îmbucură-te, om bun!

11 decembrie 2023 de la 18:00 la 20:00

Gratuit
Comunitatea Liderilor și Antreprenorilor Români Ortodocși – CLARO, vă invită cu bucurie, în data de 11 Decembrie, începând cu ora 18:00, la Concertul de colinde tradiționale ,,Îmbucură-te, om bun!”, care va avea loc la Filarmonica Oltenia (Calea Unirii, nr. 16), Craiova.
Concertul va fi susținut de colindători veseloși – tineri din Asociațiile: Liga Studenților din Timișoara și Suflet Tânăr Arădean. Aceștia, îmbrăcați în straie de sărbătoare, ne aduc obiceiul tradițional de colindat, așa cum era el odinioară: cu ceată de colindători formată din feciori și fete, condusă de un vornic, purtând cu ei Icoana Nașterii Domnului și steagul de colindă, colindând, chiuind, închinând, și urând de bine și sănătate gazdelor.
Colindătorii ne vor pune la suflet colinde dintre cele mai vechi și frumoase, găsite în lada de zestre a țăranului român și salvate din negura uitării! Repertoriul este ales pe sprânceană, din fondul arhaic de colinde ale poporului nostru, conținând: zîcală de drum, colinde de poartă sau intrare, Colinda ai Mare, colinde de Gazdă, colinde profesionale, colinde cu diferite tematici (Bogatul și săracul, A postitorilor etc.), colinde de pețit (căci colindatul era un prilej de întâlnire și cunoaștere a tinerilor), colinde de pricină (care pricinuiesc amuzamentul celor care colindă și al celor colindați), mulțumita pentru darurile primite și colindă de ieșire.
Așa cum spun și versurile de colindă:
,, Ia-n te scoală, Gazdă bună,
Că nu-i vremea de dormit,
Că-i vremea de-mpodobit.
Că ne vinu-și junii buni,
Junii buni colindători.
Da hoi Doamne cum mi-ș vinu,
Cum mi-ș vinu de frumos,
De frumos, de cuvios,
Că-i drag Domnul cu dânșii,
Că-i tăt ceartă și-i tăt învață,
Cum să meargă mai frumos,
Mai frumos, mai cuvios.”
colindătorii nu vin singuri, ci îl aduc pe Dumnezeu în casele și sufletele gazdelor, vestind prin versuri de colind, urări și strigături, Bucuria Nașterii Domnului.
Vă invităm să fim împreună gazde pentru colindătorii noștri, să ne deschidem mintea și sufletele, pentru a le primi colinda și prin aceasta pe Dumnezeu!
Prin acest eveniment, Comunitatea Liderilor și Antreprenorilor Români Ortodocși – CLARO, susține și promovează valorile emblematice românești, printre care și obiceiurile și tradițiile poporului nostru. Dintre acestea, cel mai la sufletul românilor este obiceiul de colindat. Să ne bucurăm deci împreună!
Intrarea este gratuită!
Vă așteptăm cu mare drag!

Detalii

Dată:
11 decembrie 2023
Oră:
18:00 la 20:00
Cost:
Gratuit
Categorie Eveniment:
https://www.facebook.com/events/817980420013691/

Loc de desfășurare

Filarmonica Oltenia
Calea Unirii, nr. 16
Craiova, Dolj 200585 România
+ Google Map
Telefon:
0251412334
Vezi site-ul web Loc de desfășurare